De week van Ralph-16: Bosch Partners en Ondernemerslift+

Deze week presenteerde het college de uitwerking van de plannen voor citymarketing en de binnenstadsmanager. Beide dragen bij aan een aantrekkelijke vestigingsklimaat en een sterke economie. Maar ook op andere vlakken werken we aan een moderne economie.

Den Bosch Partners

Onze binnenstad is een belangrijke economische motor, waar veel mensen werk in vinden. Om te zorgen dat we bezoekers blijven trekken die geld uit willen geven in onze horeca, detailhandel en musea moeten we onszelf goed verkopen aan mensen buiten de gemeente. Dat is in goed Nederlands citymarketing. Het Bossche verhaal vertellen doen wij niet alleen als gemeente, ook de culturele instellingen, de ondernemers en bijvoorbeeld de hotels hebben we nodig om dat verhaal uit te dragen. Daarom wordt de citymarketing opgepakt door een samenwerking vanuit die branches, via Den Bosch Partners.

De initiatiefnemers hebben een goed plan bedacht en er is nu ook overeenstemming over de financiering. In november hebben wij als VVD het college al opgeroepen om tempo te maken met die organisatie, zodat wanneer de samenleving weer open kan we ook gericht weer mensen naar onze gemeente kunnen halen.

De kosten worden gedeeld tussen de ondernemers in de binnenstad, de culturele instellingen, de vastgoedeigenaren, de gemeente en uit het reclamefonds.

Binnenstadsmanager

Een andere ontwikkeling die bij Den Bosch Partners ondergebracht wordt is de binnenstadsmanager. Een grote wens van de VVD om iemand te hebben die op tactisch en uitvoerend niveau initiateven en ideeën los maakt in de binnenstad en ook weet te organiseren.

De bedoeling is dat door de samenwerking een groei komt in het aantal bezoekers, bestedingen en overnachtingen. Ook moeten meer ondernemingen zich gaan vestigen en het moet zorgen voor meer studenten die ook na hun studie hier blijven wonen.

Een innovatieve economie

Ook over andere delen van onze lokale economie is veel interessants te vertellen. Zoals over Ondernemerslift+. Dat is een organisatie die samen werkt met gemeenten en onderwijsinstellingen om mensen die een onderneming willen starten te ondersteunen.

Dat doen zij door begeleiding, advies en een breed netwerk. Met deze werkwijze helpen zij om een leuk idee om te zetten naar een bedrijf met producten. Ik heb erg veel bewondering voor de creativiteit die de ondernemers laten zien en kom na een gesprek bij Ondernemerslift+ ook altijd geïnspireerd terug.

Tijdens de coronacrisis heeft OL+ zich ook ingezet om bedrijven te helpen en samen te onderzoeken of en hoe ze door de crisis kunnen komen. Dat hebben ze gedaan met onder andere het programma Future Fit, waarmee ze ruim 100 ondernemers geholpen hebben.

Ondernemers die hierdoor een beter beeld hebben gekregen over hun kansen en verdienmodel en adviezen kregen over hoe je onderscheidend kunt zijn.

OL+ helpt niet alleen gewone ondernemers, ze besteden ook specifiek aandacht aan ondernemers met maatschappelijke impact. Maatschappelijke problemen hoeven namelijk niet altijd door een overheid opgelost te worden, bedrijven kunnen daar ook goede oplossingen voor in de markt zetten. Dat wil niet zeggen dat dit tegen absurde prijzen gaat en dat het alleen om geld verdienen gaat. Juist niet. Er is een groter groeiende groep maatschappelijke ondernemers die ondernemend zijn en iets willen doen met maatschappelijke problemen, zonder dat ze het vanwege de financiële drijfveer doen.

Een mooi voorbeeld is de Zorgoppas. Harm en zijn medewerkers bieden oppas aan voor kinderen met een zorgbehoefte. Het vraagt namelijk iets extra’s van een oppas om voor een kind met een specifieke zorgvraag om te gaan en ouders willen weten dat hun kind in goede handen is, zodat de ouders zich echt even ergens anders mee bezig kunnen houden. Uiteraard betaal je voor de diensten, maar het maatschappelijke effect is de inspirerende drijfveer bij de Zorgoppas.

Economie is dus zoveel meer dan de grote bedrijven die keuzes alleen op geld baseren. Juist lokaal heb je inspirerende, creatieve en sociale ondernemers die oog hebben voor meer dan alleen de eigen winkel. Nog een reden om lokaal te winkelen en daarmee die lokale ondernemers overeind te houden!

Geen reacties op “De week van Ralph-16: Bosch Partners en Ondernemerslift+”

Geef een reactie:

Naam (vereist):
Email (vertrouwelijk) (vereist):
Website:
Reactie (vereist):