De week van Ralph-1: Een bijzondere raadsvergadering

Al enige tijd liep ik rond met het plan voor een nieuw initiatief, namelijk een blog om meer inzicht te geven in het politieke werk of de samenleving. Met daarin ook de ruimte om net wat meer nuance toe te voegen die in de waan van de dag ontbreekt. Het lijkt namelijk tegenwoordig heel normaal of iets altijd zwart of wit is, goed of fout. En heel vaak is dat niet zo. Daarom dit middel, om daar ook mijn beelden kwijt te kunnen en het gesprek aan te kunnen gaan. Zeker nu je mensen in fysieke zin amper meer spreekt.

Deze week begin ik dus, midden in een bijzondere tijd. De coronamaatregelen en de avondklok houden mensen thuis. Nu heb ik dat de afgelopen weken extra mogen ervaren omdat ik met een gebroken enkel thuis zit. Begin december ben ik aan mijn enkel geopereerd en inmiddels verloopt de revalidatie voorspoedig, ik hoop binnen een week of twee/drie weer kleine stukken zonder krukken te kunnen lopen.

Een geluk bij een ongeluk is wel dat door het thuiswerken iedereen inmiddels gewend is aan digitaal werken, waardoor ik de afgelopen weken veel werk gewoon heb voort kunnen zetten, ook al was ik fysiek minder mobiel.

Digitale raadsvergadering

Omdat de avondklok van ons verwacht dat we in de avond thuis zijn was ook de raadsvergadering deze week digitaal. Een primeur voor onze Bossche raad. Ook in deze coronatijden probeert de Bossche raad de commissie- en raadsvergaderingen waar mogelijk fysiek te houden omdat dit het debat en daarmee de besluitvorming echt ten goede komt. We vergaderen in de Maaspoorthal waar we ruim van elkaar af kunnen zitten en aan alle veiligheidseisen voldoen. Maar met deze avondklok vergaderden wij ook vanuit huis.

Ik ben ook voorzitter van het Presidium, het dagelijks bestuur van de gemeenteraad dat de agenda voorbereid en procedurele en organisatorische werkzaamheden verricht. Wij moeten dus iedere keer bij maatregelen kijken hoe de vergaderingen van de gemeenteraad daar het beste bij passen. Daarbij is op verzoek van de meeste leden van de raad: fysiek wanneer het kan en als het echt niet anders kan digitaal. Een enkeling heeft een voorkeur voor digitaal, maar we proberen er voor te zorgen dat we voldoende maatregelen nemen zodat iedereen zich veilig voelt bij een fysieke vergadering. Op deze manier zorgen we er voor dat de stad bestuurt blijft en dat we ook in deze moeilijke tijden plannen kunnen maken voor de toekomst van onze gemeente.

Terugblik op de rellen

De raadsvergadering deze week was niet alleen bijzonder omdat het een digitale was, maar ook omdat de terugblik op de rellen van 25 januari op de agenda stond.

Die avond verzamelde een grote groep jongeren zich op de kruising bij de Graafseweg en trok een groot deel daarvan als een stel doorgesnoven droeftoeters naar de binnenstad om daar vernielingen aan te richten. Winkelruiten werden gesloopt en zaken geplunderd. Je zult maar ondernemer zijn, door de coronamaatregelen verplicht gesloten zijn en dan de beelden zien van de vernielingen. Het is goed dat politie en justitie stevig optreden en door middel van aanhoudingen en het afpakken van bezittingen ten behoeve van de schadeclaims laten zien dat dit gedrag niet geaccepteerd wordt.

Uiteraard gaat het om een relatief kleine groep jongeren tussen de 15 en 25 jaar, de meeste jongeren hielden zich aan de avondklok en bleven thuis en halen het zich überhaupt niet in hun hoofd om te gaan rellen. Daarom geloof ik ook niet in argumenten als verveling onder jongeren of het gebrek aan kansen als onderliggende sociale oorzaak bij de rellen. Dit heeft te maken met het volgen van onaantastbaar lijkende personen in bepaalde wijken gecombineerd met een groep die het nu eenmaal leuk vinden om te rellen en daar nu rond uitgaansavonden geen mogelijk toe hebben. Daarom moeten ze hard aangepakt worden, zodat de normen duidelijk worden over wat wel en wat niet kan. Tijdens de raadsvergadering werden er vragen gesteld aan de burgemeester over het verloop van die maandag. Wanneer wisten ze wat en waarom is er gehandeld zoals er gehandeld is. Er volgt ook nog een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. Daarna kan de raad eventueel conclusies trekken en samen met de burgemeester kijken wat er bij een eventuele volgende keer anders moet.

Veerkracht en samenwerking

Deze editie wil ik graag positief afsluiten. Want na de rellen op maandag zagen we de veerkracht op dinsdag. Meer dan honderd Bosschenaren stonden op de Markt om te helpen met het schoonmaken van de binnenstad. De mensen van stadsreiniging hadden een groot deel al gedaan, maar het deed de stad erg goed dat er zoveel mensen opstonden om te laten zien dat wat we maandagavond zagen niet het echte ’s-Hertogenbosch is.

Toen op dinsdagochtend het beeld leek te zijn dat de verzekeraars geen geld uit zouden keren omdat het onder onlusten viel, heb ik gelijk contact gehad met onze woordvoerder Economie, André Rotman, om te kijken of we konden komen tot een voorstel om door middel van achtergestelde leningen het herstel te kunnen financieren. Gelukkig bleek dat de verzekeraars toch uit gaan betalen en was het voorstel niet meer nodig. Het college heeft nog wel een herstelfonds ingesteld om eventuele schade die niet verzekerd was ook te kunnen vergoeden.

De winkeliers die getroffen waren, of bang waren om getroffen te gaan worden, hadden houten planken voor de ramen. De kunstenaars van Kings of Colors hebben aangeboden om die planken te beschilderen, zodat het er een stuk leuker uit ziet. En nu de planken weer weg kunnen worden ze omgezet naar tafels voor de innovatiecampus van SPARK. Met dat mooie voorbeeld van samenwerking sluit ik deze eerste editie graag af.

Geen reacties op “De week van Ralph-1: Een bijzondere raadsvergadering”

Geef een reactie:

Naam (vereist):
Email (vertrouwelijk) (vereist):
Website:
Reactie (vereist):