De week van Ralph-9: Een woning bereikbaar maken

Een van de grote problemen van de huidige tijd is het vinden van een betaalbare woning. Met name voor starters en middeninkomens is dat een zware opgave. De wachtlijsten voor sociale woningen zijn lang, investeerders kopen woningen die ze vervolgens voor een hoge prijs verhuren en we hebben simpelweg te weinig woningen voor een samenleving die met steeds minder mensen in een woning woont. Daarom werkt ook Den Bosch aan flink meer woningen, de komende jaren ruim 3000.

Cijfers

Om te beginnen een aantal cijfers. Zo staan er in onze gemeente (nu, begin april 2021) 73.442 woningen. Daarvan is 52,4% particuliere koop, 33,5% van woningbouwcorporaties en is 13,7% in de particuliere huur. Een percentage van 33,5% sociale huur is een stuk hoger dan de 29,1% als gemiddelde voor heel Nederland. Om in aanmerking te komen voor sociale huur moet je een inkomen tot een bepaald bedrag hebben en mag de huur maximaal ongeveer 716 euro zijn. Mensen die een te hoog of een te laag inkomen hebben heten scheefwoners. In onze gemeente (cijfers 2018) wonen 8.9% van de huurders van sociale huurwoningen te duur. Dat wil zeggen dat zij een te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan de huur ten opzicht van hun inkomen. Tegelijkertijd woont 14% van de huurders van een sociale huurwoning in een woning waarvoor ze eigenlijk te veel verdienen. Daarmee houden zij betaalbare woningen bezet die niet verhuurd kunnen worden aan mensen die een lager inkomen hebben en nu teveel moeten betalen of te lang op een wachtlijst moeten staan.

Nu gun ik iedereen een betaalbare woning, waarvan diegene ook nog geld over houdt om van te leven. Maar sociale woningen worden gebouwd voor een doelgroep die geen alternatieven heeft en daarom hoop ik dat mensen die relatief gezien te goedkoop wonen door stromen naar de particuliere markt. Helaas is die momenteel ook uit balans. In onderstaande afbeelding van www.waarstaatjegemeente.nl is te zien dat de waarde van een woning en de prijs waar ze voor verkocht worden de afgelopen jaren steeds meer uiteen is gaan lopen. Met als gevolg dat huizen voor starters en middeninkomens bijna onbetaalbaar zijn geworden.

Veel bouwen

Om de wachtlijst voor een sociale huurwoning en de onbereikbaarheid van woningen voor starters en middeninkomens aan te pakken moeten we meer gaan bouwen. En daar werken we als gemeente dan ook hard aan. Niet ieder jaar gaat dat even hard. Projecten vragen soms een langere voorbereidingstijd en problematieken als stikstof, PFAS (over de waardes aan stoffen die in het zand mogen zitten) gecombineerd met strengere duurzaamheidseisen zorgen voor vertraging vanaf 2019.

Dat zie je terug in onderstaande tabel uit het kwartaalbericht wonen van de gemeente. In heel 2020 zijn er 712 woningen opgeleverd, zowel nieuwbouw als transformatie van kantoor naar woningen. Dat is minder dan de jaren daarvoor, maar gelukkig gaat het tempo de komende jaren omhoog.

Zo zijn er alleen al in 2020 vergunningen verleend voor 1370 woningen, gecombineerd met eerder verleende vergunningen liggen er nu concrete plannen voor zeker 2078 woningen in de komende twee jaar. Daarbij is de verwachting dat er in 2021 tussen de 900 en 1200 woningen opgeleverd worden en in 2022 nog eens 1000 tot 1400 woningen. Het gaat dan om de volgende projecten:

Kwaliteit niet uit het oog verliezen

Veel bouwen is belangrijk, maar het gaat ons niet alleen om aantallen, maar ook om goed te kijken naar wat je waar bouwt. Zo vinden wij het belangrijk dat we in de dorpen bijvoorbeeld bouwen op een schaal die past bij de uitstraling van het dorp, hogere appartementencomplexen passen daar dus niet. Ook vragen wij aandacht voor de stijl van bouwen, zodat de uitstraling en eenheid van bepaalde historische gezichten behouden blijft, maar ook dat wij geen stad zijn met wolkenkrabbers en dat hoogbouw tot 60-70 meter voor ons toch wel het maximum is.

Een ander element van kwaliteit is voor ons de bereikbaarheid, het parkeren en voldoende groen. Mensen hebben een auto en die moeten ze dicht bij huis kwijt kunnen. Dat element dreigt vanuit wensdenken van groene partijen weg te zakken. Die geloven dat mensen auto’s gaan delen of alleen maar gaan fietsen. Als VVD zijn wij realistischer en vragen wij dus vaak aandacht voor voldoende parkeerplekken voor auto’s. Maar ook voldoende groen in de omgeving. Alleen maar steen is geen fraai uitzicht, speelplekken of groen maken de omgeving een stuk fraaier om in te wonen.

Om dat mogelijk te maken is er wel een einde aan de groei van onze gemeente. We kunnen niet iedereen die hier zou willen wonen huisvesten, dat gaat ten koste van de woonkwaliteit of van de eigenheid van onze dorpen. De komende jaren blijven nog veel bouwen, maar over ene jaar of 10 zal het aantal nieuwe woningen af gaan nemen. Zo behouden we onze groene gemeente waar het erg prettig wonen is.

Geen reacties op “De week van Ralph-9: Een woning bereikbaar maken”

Geef een reactie:

Naam (vereist):
Email (vertrouwelijk) (vereist):
Website:
Reactie (vereist):