De week van Ralph-5: 17 maart VVD stemmen

Afgelopen week ben ik er niet aan toegekomen om een ‘week van’ te schrijven, maar voor deze belangrijke week weer wel. Komende week vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De campagnes zijn compleet anders dan we normaal gewend zijn. Niet huis aan huis in gesprek gaan met bewoners of bij ondernemers langs, maar digitaal, veel debatten en posters plakken. Nou ja, voor mij nog niet, want hoewel ik al bijna zonder krukken kan lopen ben ik nog niet klaar voor een rentree op een huishoudtrapje om posters te plakken.

Moeilijke keuze

Als politiek vertegenwoordiger van een landelijke partij is het voor de hand liggen waar mijn stem op 17 maart naar toe gaat. De lastigste keuze is vaak het kiezen van een voorkeurskandidaat. Daarbij gaat het er mij niet om of iemand man of vrouw is, uit de buurt komt of juist niet of dat het nu een leeftijdsgenoot moet zijn. Maar wel om karakters en een kijk op de politiek waar ik mezelf in kan vinden.

Dit jaar twijfel ik nog tussen drie kandidaten. Thierry Aartsen ken ik al als collega-fractievoorzitter (toen hij nog in Breda actief was) en als kamerlid die hard vecht voor ondernemers en met name het MKB. Dat laat hij in deze crisis ook zien. Daarnaast is het een intelligente en nuchtere kandidaat.

Dat is ook het geval bij Zohair el Yassini, iemand die ik ook al een aantal jaar ken. Zohair is zittend Kamerlid, oprecht geïnteresseerd en staat met een bepaalde ontspannenheid in het leven, waardoor hij niet, zoals Kamerleden van andere partijen, altijd boos of verontwaardigd is.

De derde mogelijkheid is Daan de Kort. Daan is jong, Brabander en ontzettend gedreven. Bij hem waardeer ik het vermogen om zaken voor elkaar te krijgen en te verrassen.     

Oftewel drie geschikte kandidaten, waarbij mijn keuze pas definitief gemaakt wordt als ik woensdag in het stemhokje sta.

Eigen motivatie

De VVD is een brede volkspartij en dat wil dus zeggen dat iedereen een eigen argumentatie heeft waarom hij of zij lid is van de VVD. En dat maakt onze partij ook divers, van conservatief tot progressief en van rechts tot meer midden. Uiteindelijk vormt de partij een balans waar gelukkig velen zich thuis voelen.

Ik ben zelf lid geworden van de VVD omdat deze partij positief in het leven staat. Ja, er zijn problemen en die moeten we proberen op te lossen. Maar dat wil niet zeggen dat je als politicus het hele gewicht van mensen op je schouders hebt. Je neemt de verantwoordelijkheid om het leven van mensen beter te maken, door ze meer kansen te geven en te ondersteunen. Maar je laat ze ook vrij om die kansen te grijpen. Het ingrijpen achter de voordeur om het goede maar op te leggen gaat bij sommige partijen en op sommige gebieden te ver.

Daarnaast heb ik ontzettend veel bewondering voor ondernemers. Het is knap hoe zij gaten in de markt zien en de creativiteit hebben om die te vullen. Ik weet van mezelf dat ik geen innovatieve ondernemer ben, maar ik zal wel altijd strijden voor ruimte en steun voor zij die dat wel zijn. Net als voor die kleine winkelier die van zijn of haar zaak het levenswerk maakt en daar vol passie dag in dag uit bezig is. Daarom kijk ik ook soms met opgetrokken wenkbrauwen naar bedrijven die alleen naar winsten op korte termijn kijken en andere bedrijven opkomen om ze leeg te trekken. Daarmee verstoor je een gezonde economie en wat mij betreft moet de overheid dan de marktmeester zijn om het gelijke speelveld te beschermen. Onze winkeliers en lokale ondernemers, die het cement in onze samenleving vormen moeten niet de dupe worden van multinationale logistieke spelers.

Ik geloof in de potentie van ieder individu en dat we het collectief nodig hebben om gelukkig en welvarend te zijn. Het ego-denken is aan mij dan ook niet besteed, vanuit het individu kun je prima aandacht hebben voor de ander. Omdat de interactie, het helpen van de ander, het delen van mogelijkheden en vrijheden ieder individu beter maakt.

Op sociaal vlak sta ik voor rechtvaardigheid en dat iedereen niet alleen de kans heeft om iets van zijn leven te maken, maar ook de morele plicht heeft om waar mogelijk zelf de broek op te houden. Maar ik zit niet aan de rechtervleugel van de VVD. Ik heb oog voor de zwakkeren en voor mensen die net extra ondersteuning nodig hebben om (deels) mee te doen in de samenleving. En soms kan iemand maar voor een deel meedoen, dan laat ik je niet vallen omdat je niet zou willen, nee, dan is juist een sociaal vangnet nodig.

Om die redenen ga ik ook deze week VVD stemmen. Omdat we met elkaar naar de eindstreep van deze crisis moeten en daarna met volle vaart met het herstel aan de slag moeten.

Geen reacties op “De week van Ralph-5: 17 maart VVD stemmen”

Geef een reactie:

Naam (vereist):
Email (vertrouwelijk) (vereist):
Website:
Reactie (vereist):