September 2010: De Zomer Voorbij

Nu we het zomerse week vrijwel definitief achter ons hebben gelaten en het schooljaar weer is begonnen is het een mooi moment om weer een blog te schrijven. Dit wordt het eerste blog in het nieuwe politiek jaar.

 

De vakantietijd is meestal een komkommertijd wat nieuws betreft, alleen deze zomer was dat toch anders. De stroef lopende kabinetsformatie zorgde voor goedgevulde kranten. Daarnaast zorgde ook de ramp in Pakistan en allerlei andere randzaken dat het nieuws nog best aanwezig was. Uit politiek ’s-Hertogenbosch kwam daarentegen weinig nieuws, het enige wat de krant echt haalde was de situatie ronde Stichting de Binnendieze. Deze stichting die de rondvaarten over de Binnendieze organiseerd heeft interne problemen en door onvoldoende openheid is er een dichte mist rond de stichting. D’66 heeft hierover een notitie geschreven waarin het stelt dat de zaak op orde moet komen bij de stichting en dat de stichting meer winst moet afdragen aan de gemeente. De VVD is van mening dat deze vrijwilligers al veel afdragen aan de gemeente en nog meer vragen zou de prijs voor een kaartje verhogen en dat willen we niet. Wel is de VVD het er mee eens dat er meer transparantie moet komen bij de Stichting Binnendieze zodat duideljik wordt wat alles kost en waar het geld naartoe gaat.

Hoe weinig er nu nog over de Bossche politiek te zeggen is, zo veel gebeurt er in de landelijke politiek met de formatie. VVD, CDA en PVV hebben goede onderhandelingen gevoerd over de vorming van een rechts minderheidskabinet. Door de brief die Ab Klink aan Maxime Verhagen heeft gestuurd en die is uitgelekt is er een bom onder de formatie gekomen. Naar mijn mening had Klink deze brief nooit moeten versturen. Je kunt natuurlijk gaandeweg een proces altijd vinden dat het de verkeerde kant op gaat, maar zeg dat dan eerlijk tijdens het gesprek en ga niet achter iemands rug om een brief schrijven.

Een onderdeel waar de mogelijke rechtse coalitie mogelijk op gaat bezuinigen is de publieke omroep, sinds begin deze maand uitgebreid met twee nieuwe omroepen (WNL en PowNed). Daarbij voert vooral de discussie wat er bij de publieke omroep thuis hoort en wat niet. Een voorbeeld is de titel van dit blog, de zomer voorbij. Een programma waarin Jan Smit en zijn Volendamse vrienden/collega’s op kosten van de publieke omroep op vakantie gaan en daarbij gefilmd worden. Persoonlijk vindt ik dit compleet overbodig, een concert uitzenden waar deze artiesten optreden moet kunnen vindt ik, dat is cultuur. Maar een vakantie filmen vindt ik niet kunnen, want anders kan de publieke omroep iedereen die op vakantie gaat filmen. Niet doen dus. Het vreemde is nog wel dat ‘de zomer voorbij’ dus wel op tv komt, terwijl een opiniërend programma als ‘dit was het nieuws’ niet meer bij de publieke omroep uitgezonden wordt. Wat mij betreft wordt het tijd dat er een programmadirecteur bij de publieke omroep komt die eens kritisch gaat kijken wat de publieke omroep uit moet zenden en wat niet. Daarbij wil ik we aangeven dat ik absoluut niet de kant van de BBC of CNN op wil, maar naar een nuttige en informatieve publieke omroep.

Zo langzamerhand start in ’s-Hertogenbosch het politieke circus weer, komende maand staat bijvoorbeeld de openingstijden van de horeca op de agenda, net als de zogenaamde Rechtsaffer Provinciehuis. Die laatste valt in mijn portefeuille en is naar onze mening een oplossing voor iets dat geen probleem is, wat ook blijkt uit de gegevens die de provincie zelf verzameld heeft. Ook al betaald de provincie de aanleg, dat is ook belastinggeld en moet niet uitgegeven worden aan zaken die niet nodig zijn. De provincie kan zelf genoeg onderwerpen bedenken waar het geld beter aan kan worden uitgegeven.

Geen reacties op “September 2010: De Zomer Voorbij”

Geef een reactie:

Naam (vereist):
Email (vertrouwelijk) (vereist):
Website:
Reactie (vereist):